Monday, March 28, 2011

သံလြင္ဆီ

သံလြင္ဆီ




သံလြင္ဆီဆိုတာ သံလြင္သီးကေနရရွိတဲ့ အဆီၿဖစ္ၿပီး သံလြင္သီးကို Olea europaea ; မ်ိဳးရိုး Oleaceae လို႔ မွတ္ သားႏိုင္ပါတယ္ ။ သံလြင္ဆီကို ေယဘူယ်အားၿဖင့္ ခ်က္ၿပဳတ္ၿခင္း အလွအပေရးရာ ၊ ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ၿခင္း ၊ ဆပ္ၿပာ နဲ႔ ေလာင္စာဆီေတြ အၿဖစ္လည္းအ သံုးၿပဳႏိုင္ပါတယ္ ။ ကမၻာတ၀ွမ္းလံုးမွာ သံလြင္ဆီကို အသံုးၿပဳၾကၿပီး အထူး သၿဖင့္ ေၿမထဲပင္လယ္အနီးတ၀ိုက္ ေဒသေတြမွာ အသံုးမ်ားၾကပါတယ္ ။

သံလြင္ဆီမွာဘာေတြပါလဲ ?



သံလြင္ဆီမွာ အဓိကအားၿဖင့္ ေရာေႏွာေနတဲ့ triglyceride အစုအေ၀းေတြၿဖစ္တဲ့ oleic acid , palmitic acid နဲ႔ တၿခား fatty acids ေတြနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားပါ့တယ္ ။ ဒါ့အၿပင္ squalene 0.7 % နဲ႔sterols အနည္းငယ္ လည္းပါ၀င္ ပါတယ္ ။ သံလြင္ဆီက ပါ၀င္ဖြဲ႔စည္းမႈဟာ ေနရာေဒသ ၊ စိုက္ပ်ိဳး ရိတ္သိမ္းခ်ိန္ ၊ အဆီထုတ္ယူမႈ နည္း နဲ႔ ရာသီ ဥတုေတြအေပၚမူတည္ပါတယ္ ။ သံလြင္ဆီမွာ သဘာ၀ ထုတ္ကုန္ေတြၿဖစ္တဲ့ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ေတြပါ၀င္ၿပီး အေခ်ာမသတ္ရေသးတဲ့ အဆီ extra-virgin unprocessed olive oil ဟာ သူ႔ရဲ႕ ခါးသက္ တဲ့ အရသာရယ္ စူးရွတဲ့ အရသာရယ္ဟာ tyrosl , hydroxytyrosol , oleocanthal နဲ႔ oleuropein စတဲ့ ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ၿဖစ္ပါတယ္ ။

အာဟာရႏွင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ေလ့လာစမ္းသပ္မႈေတြအရ အစားအေသာက္ထဲမွာ monunsaturated fats ေတြ မ်ားမ်ားစားစား ပါ၀င္ေနၿခင္းဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာ အဆီဖံုးေရာဂါေတြ ကို ေလ်ာ့ က်ေစ တယ္ လို႔ သိရပါ တယ္ ။ ဒါဟာ အေရးၾကီးပါတယ္ ။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သံလြင္ဆီမွာ monounsaturated fats ေတြအမ်ား အၿပားပါ ၀င္ေနၿပီး အထူးသၿဖင့္ oleic acid ပဲၿဖစ္ပါတယ္ ။ US မွာဆိုရင္ သံလြင္ဆီထုတ္ ကုန္ေတြမွာ ထုတ္ လုပ္သူေတြက ေအာက္ပါတိုင္း က်န္းမာေရး အေၾကာင္းေတြေရးထားေလ့ရွိတယ္ ။

- သံလြင္ဆီ ၂၃ ဂရမ္ ေန႔ စဥ္ေပးၿခင္းၿဇင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ အဆီဖံုးႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါအားေလ်ာ့ နည္းေစႏိုင္ ပါတယ္ ။ ဒါဟာ သံလြင္ဆီမွာပါတဲ့ monounsaturated fats ေၾကာင့္ၿဖစ္ပါတယ္ ။ ဒီလို ေကာင္း က်ိဳးေတြကို ရရွိဖို႔အတြက္ သံလြင္ဆီဟာ saturated fat ေတြေနရာမွာ အစားထိုးႏိုင္ၿပီး သင္တစ္ေန႔တာ စားေသာက္ တဲ့ကယ္လီရီ အေရအတြက္ကိုလည္း မမ်ားေစပါဘူး ။

ဒီလို ဆံုးၿဖတ္ခ်က္ကို ၂၀၀၄ ခုႏွစ္ ႏို၀င္ဘာ ၁ရက္ေန႔မွာ FDA ကေၾကၿငာခဲ့ၿပီး ဒီလို အလားတူ စာတမ္းမ်ိဳးကို omega-3 fatty acids ေတြပါ၀င္တဲ့ မက္မြန္ေစ့နဲ႔ ဘန္ေလွ်ာင္ပင္ေစ့တို႔မွာလည္း ေၾကာ္ၿငာဖို႔ ခြင့္ၿပဳခဲ့ပါတယ္ ။

သံလြင္ဆီဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အလြန္အေထာက္အကူၿပဳေၾကာင္း စမ္းသပ္မႈေတြအမ်ားၾကီးရွိခဲ့ပါတယ္ ။ အထူး သၿဖင့္ ကိုလက္စထေရာ ကိုပံုမွန္ လည္ပတ္ေစၿပီး LDL cholesterol ကို ဓါတ္တိုးေစပါတယ္ ။ ဒါ့အၿပင္ သံလြင္ ဆီမွာ အေရာင္က်ေစတယ္ ၊ ေသြးခဲတာကို ဆန္႔က်င္ၿခင္း ၊ ေသြးတိုးေရာဂါကို သက္သာေစၿခင္း နဲ႔ ေသြးေၾကာက်ယ္ေစၿခင္းစတဲ့ စြမ္းရည္ေတြရွိပါတယ္ ။

အခ်ိဳ႕ေသာေလ့လာမႈေတြအရ သံလြင္ဆီရဲ႕ Phenolic ပါ၀င္မႈဟာ ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အစြမ္းသတိၱရွိ တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္ ။ သံလြင္ဆီကို ေရရွည္သာအသံုးၿပဳမယ္ဆိုရင္ ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံေတြရဲ႕ က်ံဳ႕ႏိုင္ဆန္ ႔ႏုိင္စြမ္း အားကို မ်ားေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြရဲ႕ stress ကိုနည္းေစပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုး တိုက္ခိုက္ခံရ မႈနဲ႔ ေလၿဖတ္ၿခင္း ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပန္ပါတယ္ ။

အေရၿပားနဲ႔ သံလြင္ဆီ



သံလြင္ဆီရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြအရ သံလြင္ဆီကို လိမ္းေဆးအလွဆီအေနနဲ႔လည္း ထုတ္လုပ္လာၾကပါၿပီ ။ အထူးသၿဖင့္ Extra virgin olive oil ဟာ အေရၿပားကို moisturizing စြမ္းရည္ေပးၿပီးေၿခာက္ေသြ႔တဲ့ အေရၿပား ပိုင္ရွင္ေတြအတြက္ သင့္ေလွ်ာ္ပါတယ္ ။ ဒါ့အၿပင္ OCM ဆိုတာဟာ Oil cleansing method ၿဖစ္ၿပီး မ်က္ႏွာကို extra virgin olive oil , castor oil နဲ႔တၿခားနံသာဆီေတြ ေပါင္းၿပီး သန္႔စင္ေစတဲ့ နည္းတစ္မ်ိဳးလည္းၿဖစ္ပါတယ္ ။ နားအတြင္းပိုင္းသန္႔စင္ဖို႔ကို လည္းတစ္ခ်ိဳ႕ အသံုးၿပဳၾကပါေသးတယ္ ။ သံလြင္ဆီကုိ မ်က္ႏွာနဲ႔ တၿခားခႏၶာကိုယ္ က အေမႊးေတြဖယ္ရွားသုတ္သင္ဖို႔အတြက္ shaving oil အေနနဲ႔လည္းအသံုးၿပဳႏိုင္ပါေသးတယ္ ။ စမ္းသပ္မႈေတြ အရ သံလြင္ဆီလိမ္းေပးၿခင္းၿဖင့္ သံလြင္ဆီနဲ႔ UVB rays ေတြထိေတြ႔ရင္ က်ဴမာနဲ႔ အေရၿပားကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့အစြမ္းလည္း ရွိေနၿပန္ပါတယ္ ။

သံလြင္ဆီဟာ အလာ့ဂ်စ္ ဓါတ္မတည့္မႈေတြမၿဖစ္ေစႏုိင္ပါဘူး ။ သံလြင္ဆီမွာ ၀မ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ laxative စြမး္ရည္ ရွိၿပီး ဒါေၾကာင့္ သူ႔ကို stool softener အၿဖစ္သံုးႏိုင္ပါတယ္ ။ ဒါ့အၿပင္ အူေတြက်ံဳ႕တာ ကိုလည္း တား ဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္ ။ သံလြင္ဆီမွာပါတဲ့ Oleocanthal ဟာ cyclooxygenase (COX) အင္ဇုိင္းကို တား ဆီးေပး တဲ့ Non-selective inhibitor လည္းၿဖစ္ပါတယ္ ။ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးထဲက ibuprofen နဲ႔သြားဆင္ ပါတယ္ ။

သံလြင္ဆီရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတာ္ေတာ္မ်ားဟာ ထပ္ၿပီး ရွာေဖြရရင္ေတာ့ ေၿပာကုန္ႏုိင္မယ္မထင္ပါဘူး ။ ဒါေၾကာင့္ အစြမ္း ထက္ သံလြင္ဆီရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးကို ေဖာ္ၿပေပးရင္း ဒီတင္ပဲရပ္နားပါရေစ ။း

Ref : wikipedia

သက္တန္႔ခ်ိဳ

စာဖတ္ပရိတ္သတ္သူငယ္ခ်င္းမ်ားကို အစဥ္ေလးစားေသာအားၿဖင့္.......................

8 comments:

  1. ေစာ(အဝါေရာင္ေျမ)March 28, 2011 at 3:19 PM

    သံလြင္ဆီက ရိုးရိုးဆီေတြလိုပဲ ၾကာရင္ ဆီဂ်ီေဆာ္နံ သလားဟင္။

    ReplyDelete
  2. အၿဖဴေရာင္နတ္သမီးMarch 28, 2011 at 4:02 PM

    Olive သီးကေတာ႔ ဆိုက္ပရပ္စ္မွာ ဘာေပါသလဲမေမးနဲ႕..၊
    ဖမ္ ခါးခါးအရသာေလးနဲ႕မို႕ လၻက္ကို လြမ္းေနတဲ႔ ဆိုက္ပရပ္စ္ေရာက္ၿမန္မာမ်ားကေတာ႔ Olive သီးကို ဆီစိမ္ၿပီး စားႀကတယ္..။
    Olive ဆီကိုလည္း လတ္ဆတ္တဲ႔ အရြက္ေတြေပၚမွာ ဆမ္းၿပီး စားႀကတယ္..။
    Olive သီးရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြကို သိသြားလို႕ ခုေတာ႔ ပိုစားၿဖစ္မယ္ထင္တယ္..။
    ေက်းဇူးပါ သက္တန္႕ေရ..။

    ReplyDelete
  3. ေနာင္အင္းေလးMarch 29, 2011 at 1:07 AM

    သံလြင္ဆီ ၊ သံလြင္သီးရဲ႕ အက်ဳိး အာနိသင္ကိုအခုလိုသိခြင့္ရလို႕ အစ္ကိုသက္တန္႕ကို အမ်ားႀကီးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ .။
    Olive သီးရဲ႕ ဖန္ခါးခါး အရသာကို ႀကိဳက္တယ္ ။ ငယ္ငယ္ကတည္းက အင္းေလး ေဆးခါးဟင္းေတြနဲ႕ ႀကီးျပင္းလာခဲ့ရလို႕ ဖန္ခါးခါး အရသာေတြ ယဥ္ပါးေနတတ္တယ္ ။ Olive သီးက တကယ္ ခံတြင္းလည္း ၿမိဳင္တယ္ .။ ဒီေျမထဲပင္လယ္ဘက္မွာေတာ့ Olive သီး ေပါမွေပါဗ် .။
    ....
    ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္
    (အယ္ကို)

    ReplyDelete
  4. သံလြင္ဆီအေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးတာ ေက်းဇူးပါ သက္တန္႕ေရ
    ေသေသခ်ာခ်ာ သိရေတာ႔ အက်ိဳးရွိပါတယ္
    ေနာက္ထပ္ သံလြင္ဆီရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးတစ္ခုက အမ်ိဳးသမီးေတြ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ရင္ ၀မ္းဗိုက္ အေရျပားေတြမွာ သံလြင္ဆီေန႔စဥ္လိမ္းေပးရင္ အၾကာျပတ္တာ မျဖစ္ဖူးလို႔လည္း ဖတ္ရဖူးတယ္.. ဒီေတာ႕ ကို္ယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးေတြ ေန႔စဥ္သံုးသင္႔တယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  5. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

    ReplyDelete
  6. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

    ReplyDelete
  7. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

    ReplyDelete